Van Billie Eilish tot Benedict Cumberbatch: 10 celebs van wie je niet wist dat ze vegan zijn

vegan revolution

Wat is er leuker dan te ontdekken dat jouw favoriete beroemdheid stiekem (of niet zo stiekem) gewoon lekker alleen maar plantjes vreet? Niets! Behalve misschien wereldvrede dan. En leven in een utopie waarin iedereen veganist is. Maar tot we daar zijn is dit ook best leuk. Hieronder volgt een lijstje van toffe mensen die zich in meer of mindere mate sterk maken voor het milieu, de dieren en publieke gezondheid.

Billie Eilish

Weinig jonge mensen zullen Billie Eilish niet kennen. Bekend van haar diep-emotionele en vaak treurige popsongs, heeft ze een gigantische following bij elkaar weten te verzamelen van meer dan 65 miljoen volgers op Instagram. Ze had er nog ‘maar’ 26 miljoen toen ze voor eens en altijd uitkwam als veganist, door de volgende post op haar story te delen:


Screenshot Billie Eilish Instagram post

In het filmpje was te zien hoe werknemers van de zuivelboerderij pasgeboren kalveren scheidden van hun moeders, hen sloegen, over de vloer sleepten, en ze weggooiden als oud vuil. Als ze weigerden te drinken dan werden ze geslagen of geschopt. De kalveren worden vervolgens gebrand en geslagen met het brandijzer, en de gestorven kalveren liggen op hoopjes. Niet gek dus, dat dat filmpje voor Billie Eilish de druppel was om haar stilte over veganisme te doorbreken.

Volgens een blogpost die ze heeft geschreven is ze al veganist sinds 2014: sinds haar twaalfde dus! Go Billie!

Benedict Cumberbatch

Billiardball Cupboardlatch, bekend van zijn rol als Sherlock Holmes (de serie, niet de films) en Dr. Strange in de Marvel Cinematic Universe, heeft een naam die het internet gewoon niet met rust kan laten, hoe hard het ook haar best doet. Hij is en blijft vegan, dus hij verdient wel een bepaalde mate aan respect, ja. Dat hij vegan is deelt Benadryl Flubbercrack in een interview op het YouTube kanaal Timed Out, zoals hieronder te zien is.

In ander leuk nieuws: naar het schijnt speelt boeddhisme en mindfulness een grote rol in het leven van Bendylick Slumberbelch. Niet geheel toevallig zijn dat twee dingen waar wij bij Vreetzaam ook zeker inspiratie uit hebben gehaald. We willen eigenlijk meer zeggen over Bendybobert Carrotstick puur en alleen om de trein gaande te houden, maar er zijn meer celebs die ook aandacht vereisen. Veel geluk in de toekomst, Scissorkick Cabbagepatch! (Sorry.)

Natalie Portman

Natalie is al flink lang een activist voor vrouwenrechten. In een interview vertelt ze over de dag dat ze realiseerde dat vrouwenrechten en dierenrechten nagenoeg dezelfde zijn. In haar eigen woorden, zegt ze:
“Pas nadat ik mij actief in ging zetten voor vrouwenrechten, realiseerde ik me dat veganisme en feminisme dicht bij elkaar staan. Zuivel en eieren komen niet zomaar van koeien en kippen: ze komen van vrouwelijke koeien en kippen. We buiten vrouwenlichamen uit en misbruiken de magie van vrouwelijke dieren om eieren en melk te maken.”
Hiermee zegt ze eigenlijk dat je geen praktijken zou moeten ondersteunen waarbij vrouwelijke dieren uitgebuit en gemarteld worden voor wat eieren en melk, als je feminisme zou toepassen op alle dieren – in plaats van alleen op mensen. Een statement waar wij compleet achter staan!

Joaquin Phoenix

Joaquin zag op driejarige leeftijd hoe vissers vissen doodsloegen tegen de zijkant van de boot. Toen hij dat zag, ervoer hij een diepgaand gevoel van afkeer en aversie tegen het machtsmisbruik waartoe mensen in staat waren. Dat was het moment dat hij begon aan zijn vegan journey.

He might be a joker, but he ain’t no clown. Misschien heb je wel Joaquin Phoenix’ bedankspeech bij de Oscars gezien. Die ging compleet viraal door zijn prominente houding en uitspraken over dierenrechten en de relatie tussen menselijk consumptiegedrag en onze ecologische voetafdruk.

Sinds dat moment op de vissersboot, al die jaren geleden, maakt hij zich al sterk voor een veganistisch dieet als dierenrechtenactivist. Niets anders dan hulde voor deze man, die zijn platform maar blijft inzetten om te vertellen waar hij in gelooft.

Woody Harrelson

Volgens acteur Liam Hemsworth, die door Woody ‘geconverteerd’ is tot veganist tijdens het opnemen van The Hunger Games, is Woody zelf al rond de dertig jaar veganist. Het blijft ook niet bij Hemsworth: Woody staat erom bekend dat hij zijn medesterren wel vaker omkrijgt. Zo zeggen Thandie Newton (Solo: A Star Wars Story) en Sadie Sink (Stranger Things) ook vegan geworden te zijn dankzij hem.

Dat ie niet op z’n mondje is gevallen, is wel duidelijk. Samen met een aantal andere beroemdheden heeft ie zelfs de paus gevraagd om plantaardig te eten! Dat is ‘m helaas niet gelukt, maar de campagne waarvan het onderdeel was heeft door die stunt wel de nodige aandacht gekregen.

Mayim Bialik

Je kent Mayim Bialik waarschijnlijk eerder als Amy Farrah Fowler: de slimme neurobioloog en de vriendin van Sheldon in The Big Bang Theory. Wat je misschien nog niet wist is dat ze in het echte leven een PhD heeft in neurowetenschappen. Oftewel: ze speelt praktisch zichzelf. O ja, en ze is ook vegan. Sinds kort is ze mede-eigenaar van een plantaardig restaurantje genaamd Bodhi Bowl in Los Angeles.

Daarnaast heeft ze ook een aardig succesvol YouTubekanaal waar ze naast veganisme ook praat over andere interessante of lastige onderwerpen zoals scheiden, open relaties, feminisme, en meer! Zeker een leuke om te volgen, wat ons betreft.

James Cameron

Wij houden ervan als invloedrijke mensen hun platform en status gebruiken voor iets goeds, zoals om een plantaardige levensstijl te promoten. Over invloedrijk gesproken: er zijn vast niet veel mensen die niet bekend zijn met het werk van James Cameron. Onder zijn naam vallen onder meer Titanic, de Terminator-franchise, Aliens en Avatar. Met zo’n cv is het bijzonder mooi meegenomen dat hij een uitgesproken veganist en milieuactivist is. Een leuke anekdote is dat hij op de set van Avatar uitsluitend plantaardig eten serveert, en dat ook doet voor alle vier de vervolgen.

Ook was hij producent van de Netflix-documentaire The Game Changers, waarin atleten gevolgd worden die geweldige prestaties neerzetten op een plantaardig dieet. Wist je bijvoorbeeld dat Patrik Baboumian, wereldrecordhouder in de powerlifting-categorie, een veganistisch dieet volgt? The Game Changers is zeker een aanrader om te kijken, vooral als je van sporten houdt!

Nate Diaz

Waarschijnlijk is deze naam voor de meeste een onbekende, maar Conor McGregor doet misschien wel een belletje rinkelen. Conor was voor jaren achter elkaar dé Ultimate Fighting Championship-kampioen. Met slechts drie verliezen in zijn hele carrière op dat punt en acht opeenvolgende overwinningen had niemand verwacht dat Nate Diaz – iemand die maar twaalf dagen van te horen had gekregen dat ie het op moest nemen tegen Conor, en ook nog eens veganist was sinds zijn achttiende – een einde zou maken aan Conors winning streak.

Nate Diaz werd door Conor (en vele andere in de vechtwereld) bespot om zijn plantaardige dieet. Dat kwam Conor echter duur te staan toen hij het in de tweede ronde al aflegde en moest afkloppen door een wurggreep van Nate. Met veganisten valt niet te sollen, zo blijkt maar weer! ;) Nate Diaz verschijnt ook in de eerder genoemde The Game Changers-documentaire op Netflix, mocht je meer willen zien.

Eervolle vermeldingen

Van een aantal mensen is het niet helemaal duidelijk of ze al (volledig) veganist zijn. Echter willen we niet alleen mensen die al helemaal plantaardig zijn toejuichen. Ook mensen die op de weg daarnaartoe zijn of zich anderzijds inzetten om vlees- en zuivelconsumptie te ontmoedigen willen we in de schijnwerpers zetten. Daarom hier nog wat eervolle vermeldingen van mensen die nog niet uitgesproken vegan zijn:

Ricky Gervais

Ricky noemt het nergens expliciet, maar het is vrij duidelijk dat hij geen vlees meer eet omdat hij zo’n gigantische liefhebber van dieren is. Op Twitter deelt er niemand meer nare filmpjes en artikelen over dierenmishandeling, vergezeld door leuzen als “absolute cunts” en “dirty savages” dan de maker van de hitserie The Office. Ook hij grijpt bijna elke kans aan die hij krijgt om het bewustzijn over dierenleed te verhogen. Vegetarisch is hij sowieso. Of hij echt volledig vegan is, durven we echter niet te zeggen. Dat komt dan vooral omdat hij het zelf niet zegt.

Leonardo DiCaprio

Nog zo’n geval van iemand van wie we niet zeker weten of hij volledig plantaardig is, maar die wel zijn status en platform gebruikt om plantaardig eten te promoten, is Leonardo diCaprio. Hij is onder andere bekend van zijn rollen in Titanic en The Revenant. Toen hij dan eindelijk zijn Oscar in ontvangst mocht nemen voor die laatste film, gebruikte hij dat moment om te zeggen:

“[...] Climate change is real, it is happening right now. It is the most urgent threat facing our entire species, and we need to work collectively together and stop procrastinating.”

In 2016 is hij te zien in en produceerde hij de documentaire Before the Flood, waarop hij verder ingaat op de urgentie van het klimaatprobleem. Bekend is ook dat hij een actieve voorstander is van veganisme en zelf ook vaak plantaardig eet. Of hij dat uitsluitend doet, weten we niet.

Beyonce en Jay-Z

Van Queen B weten we zeker dat ze niet expliciet vegan is. Althans, in ieder geval tot en met 2015 niet. Destijds schreef ze in een email aan de New York Times namelijk “I am not a vegan”. Wel is ze een enorme fan is van plantaardig eten, tot op het punt dat zij en haar man, de rapper Jay-z, een veganistisch maaltijdplan hebben opgesteld genaamd The 22 Days Nutrition Meal Planner. Het is bedoeld als een uitdaging van 22 dagen om mensen te helpen over te stappen op een plantaardig dieet.

Dat waren ze! Was jij verrast te ontdekken dat één of meerdere van deze mensen (grotendeels) veganist zijn? En wie is jouw vegan idool? We lezen het graag in de reacties!

Leave a comment