Volwaardig plantaardig eten: maximaliseer je gezondheid

 

Een grappig gegeven: gezond eten heeft meer te maken met wat je niet eet, dan met wat je wel eet. Ook binnen een standaard veganistisch dieet kan je niet zomaar alles eten dat plantaardig is, en verwachten dat dat goed voor je is. Ook plantaardig voedsel kan negatieve effecten op je gezondheid hebben. Ik hoor je al zuchten, en misschien denk je nu “Maar als zelfs veganistisch eten schadelijk kan zijn voor je gezondheid, wat blijft er dan nog over?”

Gelukkig is daar wel een positief (en wetenschappelijk eenduidig) antwoord op. Een whole foods plant based-diet, of volwaardig plantaardig dieet in het Nederlands, is een stroming binnen veganisme dat met eenvoudige richtlijnen ervoor zorgt dat je je gezondheid kan maximaliseren.

Wat eet een veganist?

Een veganist eet geen vlees, kip, vis, zuivel, of eieren. Oftewel, geen dierlijke producten. Hiermee ontwijk je al een hoop elementen die slecht zijn voor ons lichaam - denk aan carcinogenen en cholesterol, dierlijke proteïnen en verzadigd vet, groeihormonen en meer. Je kunt als veganist echter nog steeds overdoseren op grote hoeveelheden vet, zout, en suiker. Vleesvervangers gemaakt van geconcentreerde eiwitten, denk aan de Beyond Burger of Kipstuckjes, brengen helaas weer hun eigen negatieve effecten met zich mee doordat het onnatuurlijke producten zijn. Onze miljoenen jaren oude verteringsstelsels zijn perfect geëvolueerd om een appel te herkennen en dat op de juiste manier te verwerken, maar van hevig bewerkte producten kan ons lichaam erg overstuur raken.

 

Hoe minder bewerkt voedsel is, hoe meer positieve gezondheidseffecten het heeft.

 

En zo komen we dus uit op een whole foods plant based-dieet, dat eigenlijk meer een levensstijl is dan een dieet. Binnen de whole foods plant based-levensstijl ligt de focus op ‘whole foods’ (volwaardig voedsel) - voedsel dat zo min mogelijk bewerkt is. Dat betekent: geen witbrood, maar volkorenbrood. Geen witte rijst, maar zilvervliesrijst. Geen sinaasappelsap, maar de hele sinaasappel. Geen voedsel met toegevoegd suiker of kunstmatige zoetstoffen. Waarom? In bijna alle gevallen geldt; hoe minder bewerkt voedsel is, hoe meer positieve gezondheidseffecten het heeft. Vice versa geldt vaak hetzelfde. Hoe meer een product bewerkt is, des te slechter is het voor je gezondheid.

75% zetmeel, de rest groente en fruit

Waar je zoveel van kan eten als je wilt zijn intacte volkoren granen (rijst, haver, maïs), fruit, groenten, en peulvruchten. Wat je ook prima kan eten, maar wat niet de focus in je dieet moet zijn, zijn noten, zaden, avocado’s, natuurlijke zoetmakers, en bepaalde tarwe- of sojaproducten die geen toegevoegde vetten bevatten zoals tofu en tempeh. Een goede vuistregel is dit: baseer je dieet voor 75% op zetmeel zoals aardappelen, bonen en volkoren granen en vul aan met groenten en fruit. En nul procent zuivel en vlees natuurlijk ;) 


Zo simpel kan het zijn! Het mooie van volwaardig plantaardig eten is dat je, nadat je door je gewenningsperiode heen bent, niet meer hoeft op te letten op wat je eet. Je dieet is dan geëvolueerd in een levensstijl. Het verschil tussen een dieet en een levensstijl is dat een dieet vaak tijdelijk en moeilijk vol te houden is, omdat een dieet van je vraagt om op een voor het menselijk lichaam onnatuurlijke manier te eten. Maar bij een volwaardig plantaardig dieet keer je vrij letterlijk terug naar de roots, en daarom is het meer dan een dieet - een levensstijl die je zonder na te denken gemakkelijk vol kan houden. 

Even belangrijk: mocht je op deze manier willen gaan eten, dan is het belangrijk om een B12-supplement te gebruiken. Slik minstens één keer per week 2.500 microgram (µg) cyanocobalamine, of dagelijks 150 µg.

Geen dieet, maar een levensstijl

Calorieën hoeven niet geteld te worden - je maag vertelt je of je genoeg gegeten hebt, zoals het hoort. Gekookt eten hoeft niet ontweken te worden, en maak gebruik van gemakkelijke opties als bevroren fruit en ingeblikte bonen. Experimenteer naar hartelust met alle kruiden die je vinden kan.

Volwaardig plantaardig leven betekent dagelijks je buikje tot verzadiging kunnen volvreten in de wetenschap dat je je lichaam het beste voedsel hebt gegeven dat er is. Als bonus heb je minimale impact gemaakt op het milieu en niet bijgedragen aan onnodig dierenleed. Een win-win-win-situatie. Wat wil je nog meer?

4 comments

 • Amoxil[/url] Amoxil fvc.rabb.vreetzaam.nl.srb.af http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  icacyegouinu
 • Online[/url] Amoxicillin 500 Mg Dosage mtq.eqvz.vreetzaam.nl.erz.bu http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  ufafabeyiqu
 • Amoxicillin Online[/url] Buy Amoxicillin fas.mueo.vreetzaam.nl.spx.jg http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  ifilofazesucu
 • : [url=http://zrenieblog.ru/]http://zrenieblog.ru/[/url] http://zrenieblog.ru/ http://zrenieblog.ru/
  歷史
  六七千年前的先民就開始釣魚。周文王曾和兒子們在靈沼釣魚取樂。戰國時范蠡也愛釣魚,常把所釣之魚供給越王勾踐食用。 二十世紀八十年代,中國大陸的各級釣魚協會成立,釣魚地點也從自然水域向養殖水域過度,所釣之魚則從粗養向細養過度。人數增多、水體污染及濫捕濫撈導致釣魚難度上升。釣魚協會開始與漁民和農民簽訂文件,使更多釣者能夠在養殖水域釣魚,達到了雙贏的目的。 二十世紀九十年代初,來自台灣的懸釣法走紅大陸,各地開始建造標準釣池。 二十世紀末,發達國家的釣者提倡回顧自然,引發新一輪野釣戰,而中國的釣者則更青睞精養魚池。1

  工具

  一种钓鱼竿机械部分示意图
  最基本的钓具包括:鱼竿、鱼线、鱼钩、沉坨(又名沉子)、浮标(又名鱼漂)、鱼饵。2:1其他辅助钓具包括:失手绳、钓箱、线轮、抄网、鱼篓、渔具盒、钓鱼服、钓鱼鞋等。2:1

  钓竿一般由玻璃纖維或碳纖維轻而有力的竿状物质製成,钓竿和鱼饵用丝线联接。一般的鱼饵可以是蚯蚓、米饭、蝦子、菜叶、苍蝇、蛆等,现代有专门制作好(多数由自己配置的半成品)的粉製鱼饵出售。鱼饵挂在鱼鉤上,不同的對象鱼有不同的釣組配置。在周围水面撒一些誘餌通常会有較好的集魚效果。

  钓具
  鱼竿
  主条目:鱼竿
  钓鱼的鱼竿按照材质包括:传统竹竿、玻璃纤维竿、碳素竿,按照钓法包括:手竿、矶竿、海竿(又名甩竿),按照所钓鱼类包括:溪流小继竿、日鲫竿(又名河内竿)、鲤竿、矶中小物竿。2:6-8

  鱼钩
  主条目:鱼钩
  鱼钩就是垂钓用的钩,主要分为:有倒钩、无倒钩、毛钩。2:14

  鱼线
  主条目:鱼线
  鱼线就是垂钓时绑接鱼竿和鱼钩的线,历史上曾使用蚕丝(远古日本)、发丝(江户时期日本)、马尾(西欧)、二枚贝(地中海)、蛛网丝(夏威夷)、琼麻(东南亚)、尼龙钓线(美国)。2:25

  鱼漂
  主条目:鱼漂
  鱼漂又名浮标,垂钓时栓在鱼线上的能漂浮的东西,主要用于搜集水底情报,查看鱼汛,观察鱼饵存留状态,以及水底水流起伏变化。2:36

  鱼饵
  主条目:鱼饵
  鱼饵分为诱饵和钓饵,是一种用来吸引鱼群和垂钓时使用的物品,钓饵分为荤饵、素饵、拟饵、拉饵。2:170

  沉子
  主条目:沉子
  沉子又名沉坨、铅锤,是一种调节鱼漂的工具。2:45

  卷线器
  主条目:卷线器
  卷线器主要安装在海竿和矶竿上的一种卷线的工具。2:63

  连结具
  主条目:连结具
  连结具是连结鱼线与钓竿、母线与子线的一种连结物,使用最广泛的是连结环。2:55

  识鱼
  鱼类的视力不如人类,距离、宽度均无法和人类的视力比较,鱼类对水色、绿色比较敏感,鱼类的嗅觉非常灵敏,鱼类的听觉也非常灵敏,钓鲤鱼时,不能在岸上大声谈笑、走动不停,鱼类的思考能力非常弱,鱼类应对周边环境随着气象、水温、水色、潮流、流速、水量的变化而变化,于是便出现了在同一个池塘、水库、湖泊,往日钓鱼收获大,今日少,上午收获大,下午少,晴天大,雨天少等情况。2:114-117淡水钓鱼,中国大陆经常垂钓的鱼类对象是本地鲫鱼、日本鲫、非洲鲫、鲤鱼、游鱼、罗非鱼、黄刺鱼(黄鸭叫)、黄尾、鳊鱼、青鱼、草鱼、鲢鱼、鳙鱼,台湾经常垂钓的鱼类对象是本地鲫鱼、日本鲫、吴郭鱼(罗非鱼)、溪哥仔和红猫(粗首马口鱲)、斗鱼、罗汉鱼、苦花、三角姑(河鮠)、竹蒿头(密鱼)。2:117

  影响鱼类的6大因素主要是:季节变更、气温高低、水的涨落、风的大小、水的清浊、天气阴晴

  Shawnrep

Leave a comment