Top 10 tips om vegan te worden en te blijven

Plant Based in tekst

Eén van de lastigste dingen aan meer plantaardig eten, en in het verlengde daarvan vegan worden, is de overgangsperiode. Vaak is het een tijd van onzekerheid en op- en aanmerkingen van alle kanten, wanneer mensen om je heen merken dat je geen dierlijke producten meer eet.

Stel je voor: je hebt net besloten om de sprong te wagen en plantaardig te gaan eten en/of vegan te worden, of je bent al een tijdje veganist maar je weet niet of je ‘het wel goed doet’. Je bent ietwat kwetsbaar, want je moet mensen nu vertellen dat je plantaardig eet. Daarover krijg je dan vragen en op- of aanmerkingen waarop je zelf ook nog niet altijd een antwoord hebt. Ook ben je waarschijnlijk nog zoekende tussen alle bergen aan informatie, naar wat wel en niet klopt van die informatie, en naar wat je wel en niet moet eten om ‘alle voedingsstoffen binnen te krijgen’. We zijn hier maar al te bekend mee, en daarom hebben we als houvast de tien beste tips opgesteld die jou helpen bij het vegan worden en blijven. 


1: Focus op zetmeel, groente, en fruit

We beginnen met de belangrijkste tip van allemaal - het antwoord op de vragen: “Wat moet ik nu écht eten als veganist? En waar moet ik op letten?” Sommige mensen zijn altijd op zoek naar ‘de juiste verhoudingen’, houden angstvallig hun eiwitinname bij en zijn bang voor koolhydraten en andere randzaken. Ook binnen het veganisme heb je genoeg mensen die zich met de verkeerde aspecten van eten bezig houden. Mocht je dat doen, lieve lezer, dan nodigen we je hierbij uit om je over (onder andere) bovenstaande dingen je niet langer druk te maken. 

70 tot 80% zetmeel, de rest aanvullen met groente en fruit

Het enige wat je hoeft te onthouden is dat de focus van je dieet moet liggen op ongeraffineerde zetmeelhoudende producten. Met ‘focus’ bedoelen we dan zo’n 75-85 procent van je bord. Dit vul je dan aan met groenten en fruit. Vervolgens eet je tot je je verzadigd voelt - en het is prima als dat de ene keer wat minder is en de andere keer wat meer. 

Granen: 

  • Volkoren tarwe (volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren couscous, volkoren bulgur)
  • Rogge
  • Zilvervliesrijst
  • Haver
  • Maïs
  • Quinoa (eigenlijk een zaad)
  • Gerst

Zetmeelhoudende groenten:

  • Aardappelen
  • Zoete aardappelen
  • Pompoenen

Peulvruchten:

  • Bonen (bruine bonen, zwarte bonen, kidneybonen, etc.)
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Erwten

Zo simpel is het. Dat is het geheim van een gezond voedingspatroon. Zelfs als je sport, of anderzijds zware fysieke inspanningen moet verrichten. Natuurlijk zijn wat noten en zaden prima toevoegingen aan je voedingspatroon, maar deze moeten niet als de basis van je dieet worden beschouwd.

Meer hierover weten? Lees ons artikel over volwaardig plantaardig eten.

2: Dierlijke melk vervangen met plantaardige melk

Een van de simpelste en makkelijkste dingen die je kan doen als je meer plantaardig wilt gaan eten is je zuivelproducten vervangen met een plantaardige variant. En van die dingen zijn koe- of geitenmelk vervangen het makkelijkst.

Milieu-impact van de verschillende soorten plantaardige melk

Qua smaak is de ene plantaardige melk de andere niet, dus als je er eentje niet zo lekker vindt: probeer vooral een andere. Er zit er vast één tussen die je wel lekker vindt! Ook verschilt het een beetje per melksoort wat lekker is met wat. Zo vindt ondergetekende havermelk vooral lekker met koude muesli, maar sojamelk met havermoutpap. Als het je vooral gaat om je impact op het milieu, dan doe je er in ieder geval goed aan om amandelmelk wat vaker te laten staan, en vooral haver- en sojamelk te kopen.


3: Bring Your Own Food

Red jezelf en neem je eigen eten mee! Wij - en vele veganisten met ons - kunnen je genoeg verhalen vertellen over hoe belangrijk dit is als je niet wilt verhongeren. Je zal best wel eens in situaties belanden waarin mensen niet begrijpen wat plantaardig eten precies inhoudt, en daardoor geitenkaas in je salade gooien. Of je komt op een plek waar ze überhaupt geen plantaardig eten hebben.


Daarom is het nooit verkeerd om je eigen eten mee te nemen als je niet weet wat voor eten ergens zal zijn. Dan weet je in ieder geval dat je altijd wat te eten hebt. Wij koken de avond van tevoren bij het avondeten vaak een extra portie, en eten dat de volgende dag ergens anders bijvoorbeeld als lunch. Begin maar alvast wat vershoudbakjes aan te schaffen: je gaat ze nodig hebben!


4: Neem makkelijke vegan snacks mee voor onderweg

Voortbordurend op het vorige punt, is het ook handig om altijd wat te knabbelen te hebben in je tas. Denk dan aan worteltjes, (droog) fruit, snoepkomkommers en dat soort dingetjes. Wat langer houdbare opties waar je geen omkijken naar hebt, zoals nootjes en repen zoals die van Nakd (zonder toegevoegde suikers en vetten), zijn ook een fijne oplossing!

Nakd pindareep

5: Zoek nieuwe versies op van oude favorieten

Wat de overgang van vlees naar Vreetzaam (lees: volwaardig plantaardig) makkelijker en vooral ook leuker maakt, is als je plantaardige variaties opzoekt van je favoriete gerechten. Qua smaak is heel veel – zo niet alles – na te bootsen op een gezonde, plantaardige manier. Het vereist alleen even wat inspiratie.


Zin in een lekkere bolognese, curry, of carbonara? Google ‘whole foods, plant-based carbonara’ en klaar is Kees. En dat geldt eigenlijk voor alles wat je wilt eten. Het fijne hieraan is dat je er zo langzaam maar zeker achterkomt dat je op het gebied van smaak niks hoeft te missen op een plantaardig dieet. Natuurlijk smaakt het vaak toch een béétje anders, maar zeker niet minder lekker!

Kleine sidenote: in de video hierboven gebruiken ze olie, maar dat kan je prima weglaten. Een echt Vreetzaam (volwaardig plantaardig) gerecht is altijd zonder olie!

6: Zoek hulp en steun bij vrienden, familie, en het internet 

Als je deze blog leest dan ben je al bijzonder goed bezig! Wanneer je de enige bent die plantaardig eet in je omgeving dan kan dat een beetje isolerend of allenig aanvoelen, en dat vindt natuurlijk niemand leuk. Je wilt je toch gesteund voelen in de beslissing die je gemaakt hebt. Om het vol te houden hebben we allemaal wel eens inspiratie of aanmoedigende woorden nodig. Ken je IRL niemand die dat voor je doet, dan zijn er gelukkig altijd nog talloze vegan communities op het internet. Natuurlijk kun je de leukste plant based community - #TeamVreetzaam - joinen door ons te volgen op Instagram, YouTube, en Facebook.


Op nagenoeg alle sociale media vind je genoeg groepen met mensen die toffe dingen delen. Denk aan inspirerende verhalen over hoe switchen naar een plantaardig dieet letterlijk hun leven of die van een dierbare heeft gered, heerlijke recepten en slimme kooktrucjes, interessante feitjes en meer. Hieronder vind je wat aanraders:


Reddit: r/vegan, r/wholefoodsplantbased

Instagram: @nlvegan, @plantaardiger, @earthlinged, @vegancommunity

Facebook: Vegan Nederland 1, Vegan Nederland 2

YouTube: NutritionFacts voor feitjes, Simnett Nutrition voor sporters, Mic the Vegan voor debunk video's, Sustainably Vegan voor tips over duurzaam leven, The Whole Food Plant Based Cooking Show voor recepten, 


Wat ook kan helpen is je directe omgeving vragen om plantaardig met jou mee te eten. Willen ze dat niet, dan kan je vragen of ze op z’n minst rekening willen houden met dat jij dat wel doet. Vaak is het ‘t fijnst als je je omgeving meekrijgt. Want dan is het niet meer “ik tegen de rest”, maar doe je het met z’n allen.


7: Kant en klare maaltijden (zonder onzin)

Wanneer je het druk hebt en geen zin hebt om te koken (of te lui bent, zoals ik soms (of vaak)), dan zijn kant-en-klare maaltijden echt een zegen. Met kant-en-klare maaltijden moet je helaas wel uitkijken dat je niet het soort kiest waar te veel toegevoegd zout, suiker, en olie in zit.

Hak Linzencurry schotel

Een salade of een lekker soepje kan zeker een uitkomst zijn op drukke dagen. Maak het net even wat meer eigen door er wat extra kruiden of rijst aan toe te voegen, en je hebt binnen enkele minuten een goed vullende maaltijd.


8: Ga op zoek naar een handjevol van je lekkerste gerechten

Staar je niet blind op variatie. Waarschijnlijk eet je nu ook best vaak dezelfde dingen, en dat is best wel dikke prima. Ga daarom op zoek naar een aantal verschillende gerechten (drie tot vijf) die je écht lekker vindt, en wordt goed in de bereiding ervan. Dan heb je een hele mooie basis.

Vegan food

Met die drie tot vijf gerechten kun je alsnog genoeg variëren natuurlijk! Vervang de groenten of de kruiden eens en je hebt weer iets heel anders voor je neus. En als je je geroepen voelt om meer gerechten aan je plantaardige arsenaal toe te voegen of je houdt van vaak verschillend eten, dan kan je dat uiteraard ook gewoon doen!


9: Haal diepvriesgroenten en fruit

Wist je dat veel diepvriesgroenten en -vruchten vaak de meeste vitaminen bevatten doordat ze al snel na de oogst zijn ingevroren? En bij beide hoef je je natuurlijk amper zorgen te maken over wanneer ze bederven. Vaak zijn ze ook nog eens een stuk goedkoper. Oftewel, ideaal om een aantal van je lievelingsgroenten en -fruit in je vriesvak te hebben liggen.


10: Help! Ik heb cravings naar vlees/zuivel/junkfood!

“M’n lichaam zal het wel nodig hebben gehad”, zei het meisje met een eetlepel Chunky Monkey van Ben & Jerry’s in d’r mond. Maar nee, zo werkt ons lichaam eigenlijk niet. Inmiddels is bekend dat ons lichaam snakt naar het voedsel dat we regelmatig eten. Wat houdt dat in de praktijk in?


Als je compleet stopt met het eten van een bepaald product, dan zal je lichaam er op een gegeven moment niet meer om vragen. Alleen in de overgangsperiode nog wel. Dit is dus eigenlijk juist goed nieuws! Dat betekent dat als je commit aan het volhouden om iets niet meer te eten, je uiteindelijk vrij zult zijn van cravings voor voedsel dat niet goed voor je is. 

 

Mannenhand die een hotdog kapot knijpt

Natuurlijk is het een tijdje allemaal verleidelijk en lastig - maar de beloning aan het einde van de regenboog is groot! Je zal ontdekken dat ‘normaal’ eten helemaal niet saai is, en je krijgt een nieuwe waardering voor natuurlijke smaken. Geloof het of niet: peer en mango zijn voor mij nu net zo lekker als dat snoep vroeger was!


Maar wat kun je doen op het moment dat je zo’n craving hebt? Heb je behoefte aan wat zoets? Eet iets zoets! Eet wat vers fruit of gedroogd fruit, of maak een gezond baksel. Behoefte aan iets hartigs? Zoek de hartige smaken op in bijvoorbeeld soep met wat brood, of eet worteltjes met hummus als dip. Als laatste kan je ook nog fysiek wat anders gaan doen om je hoofd van de craving af te zetten. Een stuk wandelen of sporten, of je bezighouden met één van je hobby's.


Dit waren de tien beste tips om vegan te worden en te blijven. Heb je zelf ook een goeie tip die je graag wilt delen? Doe dat dan in de reacties beneden. We lezen ze graag!

1 reactie

  • Dankjewel voor de info. Fijn om te lezen,daar kan ik wat mee!

    Ellen Benninga

Laat een reactie achter